Każdego dnia

w zgodzie z naturą ~ Kozart

Przechowywanie mleka koziego

Czy wiecie jak przechowywać mleko kozie? Jeżeli nie, przedstawiamy kilka porad na ten temat:

  • Niepasteryzowane (świeże) mleko – termin przydatności do 3 dni
  • Pasteryzowane mleko – termin przydatności do 4-5 dni
  • Zarówno niepasteryzowane i pasteryzowane mleko należy przechowywać w temperaturze od +1 do +6 stopni Celsjusza
  • Mleko pasteryzowane można zamrozić i przechowywać nawet do kilku miesięcy

W takim razie jak pasteryzować mleko?

  1. Podgrzewamy mleko w garnku z grubym dnem do temperatury 72 stopni Celsjusza
  2. Utrzymujemy temperaturę mleka przez 15 sekund – ciągle mieszając
  3. Następnie garnek z mlekiem wkładamy do wody z bardzo zimną wodą
  4. Mieszamy i czekamy, aż temperatura mleka spadnie do 21 stopni Celsjusza

Prawda, że proste?