Każdego dnia

w zgodzie z naturą ~ Kozart

Mleko kozie – czy warto po nie sięgać?

Chociaż w ostatnim czasie zainteresowanie mlekiem i przetworami kozimi wzrasta, to w społeczeństwie produkt ten wciąż wywołuje skrajne emocje. Jak więc z tym kozim mlekiem jest? Kozie mleko i jego przetwory pozytywnie zaskakują swoją wartością odżywczą a także zawartością witamin (A, C, D, E, z gr. ? oraz makro- (wapń, magnez, sód, potas) i mikroelementów (żelazo, miedź, cynk), nie można go jednak traktować jako lekarstwo na wszystko. Powszechnie stosuje się mleko kozie w żywieniu niemowląt, dzieci, dorosłych oraz osób starszych, które cierpią na nietolerancję mleka krowiego lub alergię pokarmową - wyroby z mleka koziego mogą być wybawieniem. Dlaczego? * Mleko kozie skutecznie zaspokaja zapotrzebowanie rozwijającego się, lub nie w pełni rozwiniętego układu pokarmowego. * W prawdzie mleko kozie zawiera kazeinę, ale jej poziom jest niższy niż w mleku krowim. Białka mleka koziego w swoim składzie nie posiadają frakcji globulin (beta-laktoglobulina, alfa-laktoalbumina) opowiadających za reakcje alergiczne. * Mniejsza niż w przypadku mleka krowiego średnica kuleczek tłuszczowych ułatwia jego strawienie. *Mleko kozie pozbawione jest metali ciężkich, które zwierzę skutecznie izoluje i pozbywa się z organizmu. W dostępnej literaturze znaleźć można liczne dowody na pozytywny wpływ spożywania mleka koziego. Coraz silniejszy trend zdrowego stylu życia motywuje wiele osób do sięgania po produkty, które znali tylko ze słyszenia.